Anul·lació parcial del Reglament prohibint la pesca de tonyina vermella al Mediterrani i l'Atlàntic Oriental
El Tribunal de Justícia Europeu el considera discriminatori en tant que es va aplicar més tard als espanyols que a la resta de països afectats

La Comissió va adoptar dia 12 de juny del 2008 un Reglament* pel que es prohibia la pesca de tonyina vermella a partir del 16 de juny del 2008 a Itàlia, Grècia, França, Xipre i Malta. A Espanya, en canvi, la prohibició va entrar en vigor una setmana després, dia 23 de juny. Aquest tracte diferent i no justificat entre països ha portat al Tribunal de Justícia Europeu a declarar el Reglament nul en la mesura en què no compleix el principi de no discriminació.

Abans del 2008, la pesca de tonyina vermella estava permesa en aigües del Mediterrani i l'Atlàntic oriental entre els dies 1 de gener i 30 de juny. Tot i això, la Política Pesquera Comú (PPC) permet a la Comissió Europea d’establir mesures d’urgència per conservar les poblacions de peixos si es considera necessari. El Reglament del 12 de juny del 2008 s’acull al marc legislatiu de la PPC, prohibint no només la pesca de la tonyina, sinó també el seu desembarcament, l’engabiament amb finalitats d’engreix o cria, i el seu transbord en aigües o ports comunitaris.

El Reglament s'ha vist sotmès a l'estudi del Tribunal de Justícia Europeu a causa de la petició d'una societat de Malta, ADJ Tuna, que es dedica a la cria i engreix en piscifactoria de tonyines pescades en aigües mediterrànies. El Tribunal ha considerat que, tot i respectar els principis de proporcionalitat o de protecció de confiança legítima, sí que trenca el principi de no discriminació.

No obstant això, el Tribunal també declara que el Reglament no és nul en quant no s’estableix l’obligació de recollir les opinions dels agents econòmics que es puguin veure afectats per mesures d’urgència.

Per llegir la nota de premsa del Tribunal de Justícia Europeu, cliqueu aquí (.PDF, ES).

Podeu consultar també els nostres informes sobre aquest tema:

- La tonyina vermella es troba encara en perill d’extinció (6 gener 2010)

- Modificacions al programa específic de control i inspecció de la tonyina vermella (24 maig 2010)

- Prohibida la pesca de tonyina vermella als vaixells espanyols (7 juliol 2010)

- Científics europeus aconsegueixen avanços en la reproducció en captivitat de la tonyina vermella (3 setembre 2010)

 

Per saber més sobre la Política Pesquera Comú, podeu fer click aquí (ES).

 

* Reglament de la Comissió (CE) 530/2008 del 12 de juny 2008.

21-03-2011

Aina Serra Erice

Consultora d'Agricultura i Pesca, Salut i R+D+i

agriculturecbalears.eu

Adreça Brussel·les: 3-5, ave.Arts, 7th floor, 1210-Brussels
Tel : (+32) 22 23 14 10 / Fax : (+32) 22 23 25 24 / europacbalears.eu